WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

tort na specjalne okazje

 

tort na specjalne okazje. Kuchnia wegańska. Przepis na danie dla dziecka od 10 miesiąca życia.

od 10 miesiąca

wegańska

jajek, mleka, miodu

1 godzina min.

Trudność - trudnosc3
trudnosc3

Ilość porcji - 8
 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (4 Głosów)

tort na specjalne okazje przygotujesz w

Poniższe składniki na biszkopt wymieszamy w podanej kolejności:
· 2 szklanki mąki pszennej
· szklanka cukru (opcjonalnie możemy dać mniej lub więcej)
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· torebka cukru waniliowego, 4 łyżeczki kakao
· ½ szklanki oleju roślinnego
Następnie dodajemy:
· szklankę mleka sojowego (lub innego roślinnego) z rozpuszczoną w niej
· łyżeczką sody
· 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto powinno być dość luźne, można ewentualnie dodać trochę więcej mleka, jeśli używamy mąki pełnoziarnistej (która pochłania więcej płynu).
Całość szybko mieszamy, przekładamy do posmarowanej olejem okrągłej foremki, pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.W międzyczasie przygotowujemy kokosową bitą śmietanę.Potrzebujemy:
· 2 puszki mleka kokosowego (polecam mleko firmy Kier - jest tanie i mocno schłodzone świetnie się ubija), wcześniej schłodzone ok. doby w lodówce
· ¾ szklanki cukru (lub mniej, jeśli chcemy subtelnie słodką śmietanę; najlepiej dodać część cukru, spróbować i ewentualnie dosłodzić)
· 1 laskę wanilii lub 1 torebkę cukru waniliowego
· 2 śmietan-fixy, dla utrzymania sztywności śmietany
Oba mleka kokosowe otwieramy i stałą część przekładamy do miski (uważając aby nie wlać części wodnistej, która jest na dnie), dodajemy cukier (może być puder), wanilię i ubijamy aż do uzyskania puszystej śmietany, wsypujemy śmietan-fixy i ubijamy jeszcze chwilę.Całość wstawiamy do lodówki.potem wiadomo, kroj biszkopt na tyle warstw ile się uda, przekładam warstwy "śmietaną" i gotowe.

 

 


Poniższe składniki na biszkopt wymieszamy w podanej kolejności:
· 2 szklanki mąki pszennej
· szklanka cukru (opcjonalnie możemy dać mniej lub więcej)
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· torebka cukru waniliowego, 4 łyżeczki kakao
· ½ szklanki oleju roślinnego
Następnie dodajemy:
· szklankę mleka sojowego (lub innego roślinnego) z rozpuszczoną w niej
· łyżeczką sody
· 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto powinno być dość luźne, można ewentualnie dodać trochę więcej mleka, jeśli używamy mąki pełnoziarnistej (która pochłania więcej płynu).
Całość szybko mieszamy, przekładamy do posmarowanej olejem okrągłej foremki, pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.W międzyczasie przygotowujemy kokosową bitą śmietanę.Potrzebujemy:
· 2 puszki mleka kokosowego (polecam mleko firmy Kier - jest tanie i mocno schłodzone świetnie się ubija), wcześniej schłodzone ok. doby w lodówce
· ¾ szklanki cukru (lub mniej, jeśli chcemy subtelnie słodką śmietanę; najlepiej dodać część cukru, spróbować i ewentualnie dosłodzić)
· 1 laskę wanilii lub 1 torebkę cukru waniliowego
· 2 śmietan-fixy, dla utrzymania sztywności śmietany
Oba mleka kokosowe otwieramy i stałą część przekładamy do miski (uważając aby nie wlać części wodnistej, która jest na dnie), dodajemy cukier (może być puder), wanilię i ubijamy aż do uzyskania puszystej śmietany, wsypujemy śmietan-fixy i ubijamy jeszcze chwilę.Całość wstawiamy do lodówki.potem wiadomo, kroj biszkopt na tyle warstw ile się uda, przekładam warstwy "śmietaną" i gotowe.


tort na specjalne okazje. Przepis wegetariański dla dziecka od 10 miesiąca życia.

-2 szklanki mąki pszennej
· szklanka cukru (opcjonalnie możemy dać mniej lub więcej)
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· torebka cukru waniliowego
- 4 łyżeczki kakao
· ½ szklanki oleju roślinnego
-szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego) z rozpuszczoną w niej
łyżeczką sody
· 2 łyżki soku z cytryny
-2 puszki mleka kokosowego (polecam mleko firmy Kier - jest tanie i mocno schłodzone świetnie się ubija), wcześniej schłodzone ok. doby w lodówce
· ¾ szklanki cukru (lub mniej, jeśli chcemy subtelnie słodką śmietanę; najlepiej dodać część cukru, spróbować i ewentualnie dosłodzić)
· 1 laskę wanilii lub 1 torebkę cukru waniliowego
· 2 śmietan-fixy, dla utrzymania sztywności śmietany


łatwo się rozpada jak jest ciepło, więc fajną ma konsystencję ten tort jak kilka godzin posiedzi w lodówce.można zrobić bez kakao. warstwy biszkoptu już przeciętego skropiłam sokiemz cytryny, wtedy jest lepsze. albo można nasączyć gorzką herbatą a dla dorosłych alkoholem.

Przepisy wegetariańskie

 

 







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?