WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Jabłecznik - szarlotka

 

Jabłecznik - szarlotka. Kuchnia wegetariańska. Przepis na danie dla dziecka od roku wzwyż życia.

od roku wzwyż

wegetariańska

mleka

60 min.

Trudność - trudnosc2
trudnosc2

Ilość porcji - 10
 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.43 (7 Głosów)

Jabłecznik - szarlotka przygotujesz w

Masło roztopić na lekkim ogniu - zestawić z ognia i poczekać chwilę by się nieco schłodziło (nie stężało) - roztopione przelać do miski w której będziemy miksować składniki. Dodać 4 jajka i miksować na najwolniejszych obrotach. Po 2 - 3 minutach dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną - miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto po miksowaniu jest jeszcze "lejące" dodać mąki pszennej i zmiksować. Podzielić ciasto w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część przelać do formy wyrównać i zrobić brzegi w formie zaciągając na brzegi.
Obrać jabłka - 8 jabłek zetrzeć na tarce - dodać do smaku kwasek cytrynowy, jeżeli jabłka nie są kwaśne. Pozostałe jabłka pokroić w plasterki.
Do przygotowanej wcześniej formy z ciastem wykładamy pokrojone w plasterki jabłka (1 warstwę) - na nią dodajemy starte jabłka posypujemy rodzynkami i znów kolejną warstwę plasterków jabłek.
Wylewamy pozostałą część ciasta i delikatnie wyrównujemy na całą powierzchnię. Posypujemy migdałami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 165 C przez 50 - 60 minut.

 

 


Masło roztopić na lekkim ogniu - zestawić z ognia i poczekać chwilę by się nieco schłodziło (nie stężało) - roztopione przelać do miski w której będziemy miksować składniki. Dodać 4 jajka i miksować na najwolniejszych obrotach. Po 2 - 3 minutach dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną - miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto po miksowaniu jest jeszcze "lejące" dodać mąki pszennej i zmiksować. Podzielić ciasto w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część przelać do formy wyrównać i zrobić brzegi w formie zaciągając na brzegi.
Obrać jabłka - 8 jabłek zetrzeć na tarce - dodać do smaku kwasek cytrynowy, jeżeli jabłka nie są kwaśne. Pozostałe jabłka pokroić w plasterki.
Do przygotowanej wcześniej formy z ciastem wykładamy pokrojone w plasterki jabłka (1 warstwę) - na nią dodajemy starte jabłka posypujemy rodzynkami i znów kolejną warstwę plasterków jabłek.
Wylewamy pozostałą część ciasta i delikatnie wyrównujemy na całą powierzchnię. Posypujemy migdałami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 165 C przez 50 - 60 minut.


Jabłecznik - szarlotka. Przepis wegetariański dla dziecka od roku wzwyż życia.

2 szklanki mąki pszennej
kostka masła (250g)
szklanka cukru (może być brązowy, lub miód)
4 jajka
1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 - 12 jabłek
kwasek cytrynowy lub cytryna
migdały
rodzynki


Smacznego!

Ps. Oczywiście, jeżeli nie jesz jajek, możesz skonstruować ciasto bez jajek (ja nie potrafię)

Przepisy wegetariańskie

 

 







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?