WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Polacy i ich diety

jemy_zdrowoWedług najnowszego, sierpniowego raportu CBOSU Polacy coraz częściej sięgają po różnorodne diety. W ciągu ostatniego roku diety eliminacyjne stosunkowo najczęściej stosowały osoby najlepiej wykształcone (36%), w wieku 18–24 lata (34%), żyjące w związkach nieformalnych (44%), a biorąc pod uwagę stan cywilny – osoby stanu wolnego (33%). W grupach społeczno-zawodowych stosowanie takiej diety relatywnie najczęściej deklarowali pracownicy średniego szczebla, technicy (42%), pracownicy usług (39%) oraz kadra kierownicza i specjaliści z wyższym wykształceniem (38%).

Ponad połowa badanych decydujących się na dietę eliminacyjną wykluczała lub ograniczała cukier i słodycze (55%), co trzeci tłuste potrawy, w tym mięso (34%), a blisko co czwarty napoje alkoholowe (23%).

Nieco mniejsze grupy ankietowanych wykluczały lub zmniejszały spożycie kawy (17%), gotowych dań (17%), lub produktów zawierających gluten (11%). Mniej niż co dziesiąty zrezygnował bądź ograniczył spożycie mleka (9%) lub przetworów mlecznych (8%). Sporadycznie eliminowanymi produktami były: ryby (4%), jajka kurze (4%), owoce (3%), warzywa (3%).

jemy_zdrowoWedług najnowszego, sierpniowego raportu CBOSU Polacy coraz częściej sięgają po różnorodne diety. W ciągu ostatniego roku diety eliminacyjne stosunkowo najczęściej stosowały osoby najlepiej wykształcone (36%), w wieku 18–24 lata (34%), żyjące w związkach nieformalnych (44%), a biorąc pod uwagę stan cywilny – osoby stanu wolnego (33%). W grupach społeczno-zawodowych stosowanie takiej diety relatywnie najczęściej deklarowali pracownicy średniego szczebla, technicy (42%), pracownicy usług (39%) oraz kadra kierownicza i specjaliści z wyższym wykształceniem (38%).

Ponad połowa badanych decydujących się na dietę eliminacyjną wykluczała lub ograniczała cukier i słodycze (55%), co trzeci tłuste potrawy, w tym mięso (34%), a blisko co czwarty napoje alkoholowe (23%).

Nieco mniejsze grupy ankietowanych wykluczały lub zmniejszały spożycie kawy (17%), gotowych dań (17%), lub produktów zawierających gluten (11%). Mniej niż co dziesiąty zrezygnował bądź ograniczył spożycie mleka (9%) lub przetworów mlecznych (8%). Sporadycznie eliminowanymi produktami były: ryby (4%), jajka kurze (4%), owoce (3%), warzywa (3%).

motor zmian

Motory zmiandieta_eliminacyjna

Wśród najczęściej wymienianych powodów zmian w kontekście żywienia było chęć schudnięcia (36%), zdrowego odżywiania się, poprawy samopoczucia, kondycji (35%) oraz dolegliwości i choroby (34%). Trochę rzadziej mówiono w tym kontekście o wskazaniach lekarskich (23%), sporadycznie zaś wymieniano inne przyczyny: przekonania, światopogląd.

84% badanych stwierdziło, że wprowadzenie zmian i wyeliminowanie niektórych produktów miało ogromny wpływ na popraw ich samopoczucia i kondycji. Co najbardziej cieszy i napawa optymizmem, 9% badanych korzysta z porad dietetyka, a 8% je regularnie czy też ogólnych bądź szczegółowych zasadach odżywiania (łącznie 12%). Padały tutaj rozmaite odpowiedzi, np. niejedzenie tuż przed snem, bez kolacji, jeden dzień postu w tygodniu, ciemne pieczywo zamiast jasnego.

analiza


domowe_gotowanieNiektórzy respondenci mówili o stosowaniu diety białkowej, wysokobiałkowej (7%), inni o lekkostrawnej (6 %), jeszcze inni o określonym sposobie przygotowywania posiłków, np. unikaniu smażenia, diecie raw food (6%), a także o wykluczeniu żywności przetworzonej, pochodzącej z fast foodów (5%). Nieliczni deklarowali, że stosują dietę wysokokaloryczną, żeby przytyć (3%), czy też wspominali o piciu większej ilości wody (2%) lub o spożywaniu suplementów diety, witamin i mikroelementów (2%).

Różnego rodzaju diety stosowali najmłodsi ankietowani (w wieku 18–24 lata – 40%), respondenci żyjący w związkach nieformalnych (49%), mieszkający w największych, ponad półmilionowych miastach (42%), najlepiej wykształceni (38%), o miesięcznych dochodach powyżej 1500 zł (37%).

Stosowaniu diet sprzyja także uprawianie sportu (36%), niezadowolenie z własnej sylwetki, własnego wyglądu (38%) oraz samodzielne przygotowywanie posiłków (na diecie jest 35% badanych samodzielnie przygotowujących posiłki wobec 23% nieuczestniczących w przygotowywaniu posiłków w gospodarstwie domowym). Stosowanie jakiejś diety nieco częściej deklarowały kobiety niż mężczyźni (33% wobec 26%)

źródło: www.cbos.pl







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?