WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Zapiekanka dyniowa 12+

 

Zapiekanka dyniowa 12+. Kuchnia wegetariańska. Przepis na danie dla dziecka od roku wzwyż życia.

od roku wzwyż

wegetariańska

miodu

40 min.

Trudność - trudnosc3
trudnosc3

Ilość porcji - 4
 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (1 Głos)

Zapiekanka dyniowa 12+ przygotujesz w

Ząbek czosnku zmiażdżyć i z dwiema cebulami pokrojonymi w kostkę poddusić na oleju. W osobnym garnku można poddusić przez ok. 5-10 minut pokrojoną w kawałki dynie i ziemniaki.
Przełożyć dynię, ziemniaki, podsmażone cebule i czosnek do miski i razem wymieszać po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego oliwą. Na koniec, na wierzch posypać serem fetą lub greckim.
W osobnej misce roztrzepać dwa jajka z 125 ml śmietany (30%), startą gałką, solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki i dokładnie wymieszać po czym polać warzywa znajdujące się w żaroodpornym naczyniu.

Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 40 minut. Jeżeli używacie termoobiegu to piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

 

 


Ząbek czosnku zmiażdżyć i z dwiema cebulami pokrojonymi w kostkę poddusić na oleju. W osobnym garnku można poddusić przez ok. 5-10 minut pokrojoną w kawałki dynie i ziemniaki.
Przełożyć dynię, ziemniaki, podsmażone cebule i czosnek do miski i razem wymieszać po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego oliwą. Na koniec, na wierzch posypać serem fetą lub greckim.
W osobnej misce roztrzepać dwa jajka z 125 ml śmietany (30%), startą gałką, solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki i dokładnie wymieszać po czym polać warzywa znajdujące się w żaroodpornym naczyniu.

Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 40 minut. Jeżeli używacie termoobiegu to piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.


Zapiekanka dyniowa 12+. Przepis wegetariański dla dziecka od roku wzwyż życia.

750g dyni (obrać, wyskrobać nasiona i pokroić na małe kawałki)
500 g ziemniaków (obranych, nieugotowanych, pokrojonych w drobne kawałki)
ząbek czosnku
2 cebule
natka pietruszki (pęczek)
2 jajka
125 ml śmietany (30%)
gałka muszkatałowa
sól, pieprz
ser feta lub grecki


Przepisy wegetariańskie

 

 







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?