WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

zdrowy_talerzPytanie od rodzica:

Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie akceptuje warzyw.

Jego dieta w tej chwili to kilka produktów, które jest w stanie zjeść. A dokładnie suche pieczywo gryczane, owsiane, wafle. Naleśniki, placki, racuchy. Rosół i pomidorowa oraz codziennie ziemniaki z masłem klarowanym. Makarony również. Uwielbia owoce. Pije też mleko roślinne i kakao.

Ma stwierdzoną alergię na białko jaja, orzechy, marchew i jabłko. Testy z krwi na nietolerancję pokarmowa wykazały, że nie powinien spożywać pszenicy mleka, białka jaja. I zaczęliśmy tego przestrzegać. Ma cały czas problem ze skórą. Oczywiście żelazo i ferrytyna są mocno poniżej normy. Bardzo proszą o opinię i wskazówki.

 

zdrowy_talerzPytanie od rodzica:

Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie akceptuje warzyw.

Jego dieta w tej chwili to kilka produktów, które jest w stanie zjeść. A dokładnie suche pieczywo gryczane, owsiane, wafle. Naleśniki, placki, racuchy. Rosół i pomidorowa oraz codziennie ziemniaki z masłem klarowanym. Makarony również. Uwielbia owoce. Pije też mleko roślinne i kakao.

Ma stwierdzoną alergię na białko jaja, orzechy, marchew i jabłko. Testy z krwi na nietolerancję pokarmowa wykazały, że nie powinien spożywać pszenicy mleka, białka jaja. I zaczęliśmy tego przestrzegać. Ma cały czas problem ze skórą. Oczywiście żelazo i ferrytyna są mocno poniżej normy. Bardzo proszą o opinię i wskazówki.

 

Dietetyk odpowiada

Magdalena Kocel-Nowakowska, dietetyk

Drodzy Rodzice,

bardzo często dzieci między 3 a 6 rokiem życia wybierają sobie poszczególne produkty spożywcze i mogą je warzywaspożywać w tej samej postaci na okrągło nawet przez kilka miesięcy. Sprawa zaczyna być trudna kiedy zaczynają być problemy żywieniowe i niedobory mikroelement tak jak dzieje się w opisywanje przez mamę sytuacji.

Zazwyczaj jeśli dziecko nie je produktów odzwierzęcych oprócz poziomu żelaza i ferrytyny należy również zrobić poziom witaminy B12. 
Wyniki należy skonsultować z Pediatrą, który w razie potrzeby ustali odpowiednią suplementację i pokieruje na inne badania.

Natomiast w kwestii żywieniowej, trzeba zadziałać na kilku płaszczyznach i z pomocą pediatry oraz terapeuty Si, czyli integracji sensorycznej.

etapy

notatkiEtap pierwszy:
Obserwacja i spisywanie spostrzeżeń.

Tworzymy dwie listy.

Pierwsza jest z produktami spożywczymi, które dziecko nie lubi oraz z propozycją posiłków, które dziecko lubi i je chętnie. Obie listy powinny być sporządzone bardzo dokładnie i z podziałem na grupy: warzywa, owoce, zboża, warzywa strączkowe, nasiona, produkty odzwierzęce, jeśli zamierzają Państwo ponownie wprowadzić je do diety.

Oraz druga lista: na śniadania, przekąski, obiady, kolacje , podwieczorki, soki i koktajle owocowe.

Następnie, jeśli wiemy, że nasze dziecko ma niedobory żelaza, dbamy o to aby w każdym posiłku były produkty produkty bogate w żelazo i witaminę C, ale tylko te, które dziecko lubi.

Przykładowo: z produktów opisanych przez Panią są to np.: ziemniaki, pieczywo gryczane i owsiane, również pochodne tych zbóż jak mąka czy płatki owsiane lub gryczane. Witamin C będzie w prawie każdym owocu.

Dodatkowo żelazo znajduje się w sezamie, dyni, zarodkach pszennych, (można je mielić i dodawać do potraw takich jak placki czy naleśniki.) papryce, pomidorach, szpinaku, natka pietruszki, kakao, kurkumie, warzywach strączkowych, żółtko jaja jeśli dziecko nie ma na nie alergii i lekarz pozwoli.

etap drugi

Należy zwrócić uwagę na formę posiłków jakie lubi dziecko, oraz jakie smaki preferuje. Bardzo często moi Mali warzywa_na_talerzupacjenci są kierowani na konsultacje z terapeutą SI aby wykluczyć rożnego rodzaju nadwrażliwości, które powodują wybiorczość pokarmową.

Uwaga - Do takiego specjalisty warto wybrać się z wyżej wymienionymi listami, oraz przed spotkaniem warto zrobić "Test" czyli wprowadzić nowy produkt spożywczy.

Sposób:
do ulubionego dania należy dodać nowy produkt o podobnym smaku i konsystencji jakie dziecko lubi np: batata i sprawdzić reakcje dziecka na próbowanie. np.: czy zje, wypluje, dotknie językiem, powącha. Jest to bardzo istotne dla terapeuty i pozwoli szybciej rozłożyć pracę.

Etap trzeci

owoceRozszerzanie diety o nowe produkty warto zacząć od produktów bogatych w żelazo, oraz od produktów bogatych w białko roślinne, min: warzywa strączkowe. Oczywiście warto również wprowadzać inne produkty spożywcze z rożnych grup spożywczych jak: owoce, warzywa, zboża.

Sposób wprowadzania to 1-2 produkty na tydzień na początku 1 raz dziennie co drugi dzień.

Przy wprowadzaniu nowego produktu spożywczego, warto zaznaczyć, że dziś na obiad będzie batat. Wcześniej natomiast warto aby ten batat w formie nie przygotowanej do jedzenia leżał na stole przy posiłkach. Należy pozwolić dziecku zapoznać się z nowym produktem, warto aby go dotknęło, powąchało. Jeśli dziecko za pierwszym razem nie zje. Nie należny nic mówić.

Wprowadzamy podobnie za 2 dni tylko w innej formie np. puree itp.

Pamiętajmy, że każdy z nas ma swoje preferencje smakowe i czas na wprowadzanie i poznawanie nowych produktów jest indywidualny.

alergie skórne

Alergie skórne na białko, schodzą bardzo powali i bardzo często nawet po odstawieniu tych produktów z diety child 1864718 640dziecka utrzymuje się jeszcze nawet przez 3 - 4 tygodnie.

Stany zapalne można spróbować łagodzić poprzez dodanie do posiłków kwasów omega 3, które znajdują się tłuszczach roślinnych takich jak olej lniany, oliwa z oliwek, avocado.

Jeśli są to nowe produkty, należy stosować zasadę jak przy wprowadzaniu nowych produktów.






Magda.Kocel_dietetyk

Magdalena Kocel-Nowakowska, prywatnie -Mama- dietetyk, wegetarianka, miłośniczka roślinnej kuchni.

Zawodowo – dietetyk, doradca żywieniowy i trener kulinarny. Ukończyłam SGGW, następnie studia podyplomowe w Instytucie Żywności i Żywienia – Poradnictwo Dietetyczne. Dodatkowo kończyłam szereg kursów i szkoleń dotyczących diety roślinnej oraz żywienia dzieci, kobiet w ciąży i w czasie laktacji. Na co dzień: Przygotowuję oraz prowadzę warsztaty dietetyczne i dietetyczno-kulinarne dla dorosłych i dzieci z dobrego żywienia z elementami kuchni roślinnej. Zapraszam na warsztaty i do wspólnego gotowania.

www.pastazgroszku.pl







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?