WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Bataty 6+

Batat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak, roślina uprawna z rodziny powojowatych, pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie uprawiana w całej strefie międzyzwrotnikowej z uwagi na jadalne, bogate w skrobię i cukier bulwy korzeniowe (do 3 kg wagi). Spożywane surowe, gotowane lub pieczone, przetwarzane są też na mąkę, płatki, sago.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 11:24

Odsłony: 4475

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Brukselka 6+

Brukselka (in. Kapusta brukselska) jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Nazwę zawdzięcza stolicy Belgii, Brukseli, gdzie jest uprawiana od stuleci. Brukselka jest warzywem o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych i błonnika.
Brukselka zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 11:25

Odsłony: 5136

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Dynia 6+

Dynia bogata jest w betakaroten, a także witaminy:  B1, B2, B6, B3 i C. Poza tym zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu.

Dynia pochodzi z Ameryki Północnej.
Dynia znana już była w czasach starożytnych - słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117-56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie.
Uczeni greccy podawali świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom, a dawna medycyna arabska zalecała pić sok z dyni w przypadku bezsenności. Mimo tak szerokiego zastosowania owoców dyni, na polach nowożytnej Europy pojawiły się dopiero w XVI wieku.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 10:59

Odsłony: 4691

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Cukinia 6+

Cukinia, inaczej kabaczek zawiera duże ilości betakarotenu, a także witaminy: B1, B2, B3 i C oraz składniki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez.

Nie kumuluje metali ciężkich, dlatego bez obaw można ją podawać dzieciom.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 10:57

Odsłony: 4654

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Fasolka szparagowa 6+

Fasola szparagowa zawiera dużo witamin z grupy B oraz witaminę C, E i K. Fasolka bogata jest w składniki mineralne: magnez, potas, żelazo. 

Fasolki szparagowej
nie należy jeść na surowo, ponieważ zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 11:15

Odsłony: 4470

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?