--- ---

Porady dietetyka

Czy łączyć białka z węglowodanami?

łączenie bialek z węglowodanamiIdea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią i spożywanie produktów z obu tych grup w jednym posiłku, to stawianie naszego układu trawiennego przed zadaniem nie do wykonania. Dzieje się tak dlatego, że proces trawienia węglowodanów zachodzi w środowisku zasadowym, a białek w kwaśnym. W rezultacie nasz układ pokarmowy jest przeciążony, co skutkuje zgagą, wzdęciami, problemami trawiennymi i zmęczeniem. Zgodnie z doktryną diety rozdzielnej produkty spożywcze dzielimy na trzy grupy: białkowe (nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych), węglowodanowe (zboża, ziemniaki, banany, słodycze) oraz neutralne (tłuszcze, owoce, warzywa, orzechy, grzyby itp.).

łączenie bialek z węglowodanamiIdea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią i spożywanie produktów z obu tych grup w jednym posiłku, to stawianie naszego układu trawiennego przed zadaniem nie do wykonania. Dzieje się tak dlatego, że proces trawienia węglowodanów zachodzi w środowisku zasadowym, a białek w kwaśnym. W rezultacie nasz układ pokarmowy jest przeciążony, co skutkuje zgagą, wzdęciami, problemami trawiennymi i zmęczeniem. Zgodnie z doktryną diety rozdzielnej produkty spożywcze dzielimy na trzy grupy: białkowe (nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych), węglowodanowe (zboża, ziemniaki, banany, słodycze) oraz neutralne (tłuszcze, owoce, warzywa, orzechy, grzyby itp.).

Czego unikać



Należy unikać łączenia produktów z grupy białkowej z tymi grupy węglowodanowej. Natomiast obie grupy możemy łączyć z produktami grupy neutralnej. A więc według zwolenników diety rozdzielnej jednym z największych występków przeciw zdrowiu jest zjedzenie kanapki z serem, lub tofu z ryżem. Stosowanie się do tych zasad ma sprawić, że nasza waga wróci do normy, będziemy się czuć lżejsi i zdrowsi, organizm oczyści się z toksyn a nasz układ pokarmowy będzie pracować sprawnie jak nigdy dotąd.

 

Czy to prawda?

 

A teraz zastanówmy się, ile jest w tym prawdy. To fakt, że białka są trawione w środowisku węglowodany i białka w dieciekwaśnym, a węglowodany w zasadowym. Nie wdając się w szczegóły, wygląda to mniej więcej tak: rozkład białek zachodzi w żołądku, pod wpływem enzymów proteolitycznych, które działają w kwaśnym środowisku, natomiast rozkład węglowodanów zachodzi pod wpływem enzymów amylolitycznych, które działają w środowisku obojętnym lub zasadowym, w jamie ustnej, jelicie cienkim i dwunastnicy. Zatem ludzki układ pokarmowy radzi sobie bardzo dobrze z trawieniem różnych makroskładników ponieważ rozdziela je na frakcje, które rozkładane są w różnych jego odcinkach. Człowiek jest stworzeniem wszystkożernym, ewolucja przystosowała nas tak, że możemy jeść różne produkty, o różnym składzie, w dowolnych konfiguracjach. Trudno sobie wyobrazić aby nasi przodkowie przez setki pokoleń męczyli się z powodu niestrawności, ponieważ nie było im dane poznać rewolucyjnych odkryć doktora Haya.

 

Założenia diety

Założenia diety rozdzielnej nie są szkodliwe, a nawet wiele z nich jest bardzo słusznych (zrezygnowanie ze spożywania słodyczy, regularne nawadnianie) niemniej, nie mają poparcia we współczesnej nauce. Już brak konsekwencji niektórych jej reguł powinien budzić podejrzenia co do jej słuszności. Dlaczego nie można łączyć kaszy z jajkiem, a nie ma nic złego w jedzeniu sera z warzywami i owocami (które jak wiadomo zawierają głównie węglowodany)? Dlaczego mleko jest w grupie produktów białkowych, skoro zawiera więcej węglowodanów (ok. 5%) niż białek (ok. 3,5%)? O to trzeba by zapytać samego doktora Haya. Może to jednak być niewykonalne, ponieważ żył on na przełomie XIX i XX wieku. Ciekawe więc dlaczego na przełomie XX i XXI wieku jego raczej nietrafione pomysły zrobiły taką karierę? O to z kolei należałoby zapytać specjalistów od marketingu firm, które postanowiły na tym zrobić interes.


czy łączyć białka z węglowodanamimgr. Rafał Hornberger, w Poradni Dietetycznej "hälsa" - Dietetyk, specjalista od diet wegetariańskich Absolwent Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, ze specjalizacją z dietetyki, w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW). Rafał jest najmłodszym członkiem zespołu Poradni Dietetycznej "hälsa", jednak w kwestii stosowania diety wegetariańskiej ma długi staż. Połączenie bogatego doświadczenia od strony praktycznej i kierunkowego wykształcenia czyni go specjalistą w dziedzinie wegetarianizmu, który jest dla niego nie tylko dietą, ale również filozofią, stylem życia i pasją. Rafał jest także żywym przykładem na to, że nie jedząc mięsa można aktywnie uprawiać sport - amatorsko trenuje triathlon.

 

 




  • Czy łączyć białka z węglowodanami?
  • 1
  • 2
  • 3

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Przyprawy na dziecięcym talerzu

Często obserwując dania naszej rodzimej kuchni czy to będąc z wizytą u rodziny czy wśród znajomych , obserwuję jak uboga bywa to kuchnia jeśli chodzi o przyprawy. Przyjęło się od lat, że dominującymi przyprawami na...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...

Poprz Nast

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Jedz lepiej -żyj lepiej. Pod takim hasłem w Kanadzie pojawił się nowy poradnik żywieniowy. W nim właśnie zaleca spożywanie zdrowej i nieprzetworzonej żywności.Największą rewolucją jest brak dziennej dawki nabiału. Najnowsza edycja eliminuje podział żywności na...

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Pytanie od rodzica: Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie...

Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Zatem jak zbilansować codziennie menu?...

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry....

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...


Czy łączyć białka z węglowodanami? - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl

Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2019. All rights reserved